Wat is het verschil tussen riet en rotan?

Rieten of rotan productenRiet is een waterplant en hiervan kunnen eigenlijk geen kransen of andere interieurproducten gemaakt worden. Riet wordt gebruikt voor bijvoorbeeld dakbedekking, muziekinstrumenten en reiniging van vervuild water. Het riet wat zit in interieurartikelen is geen riet maar pitriet. Pitriet is het binnenste van een stengel van Rotan soms wordt dit ook wel stoelenriet genoemd. Dus eigenlijk zijn alle interieurproducten gemaakt van Rotan.

Rotan komt van de rotanpalm wat een lange liaan is die voorkomt in de (sub) tropen. deze komt meestal van speciale plantages af die speciaal voor deze productie zijn opgezet. Het Rotan wordt “gekapt” en daarna voor zover benodigd wordt deze afgepeld. De rotan stengels hebben een doorsnede van ongeveer 5 tot 7 cm.

De geschiedenis van de Nederlandse rotan industrie ligt in Friesland (Noordwolde) op de grens met Drenthe en Overijssel. In het begin van de 19e eeuw heeft een Duitse veenarbeider op basis van wilgentakken ontdekt dat hiervan manden gemaakt konden worden. Dit bleek een succes en binnen een paar decennia’s waren er rond Noordwolde diverse gezinnen bezig met het maken van manden van wilgentakken. In het begin van de 20e eeuw werd de industrie zo groot dat er zelfs een speciale school voor opgericht werd. Aangezien dat de industrie steeds groter werd raakte de wilgentenen binnen het gebied op en werd overgeschakeld op geimporteerde “wilgentenen” oftewel Rotan. In de jaren na de oorlog is de productie van rotanproducten verplaatst naar landen in Zuid-oost Azië

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
decoratie fruitcake sinaasappel peer

Kunststof Fruitcake sinaasappel 

€ 3,00
Bestellen
rieten voederhoed

Rieten voederhoed met hanger

€ 8,95
€ 7,60
Bestellen